Zaroğlu: “Yeni anayasa, yeni bir sistem”

Zaroğlu: “Yeni anayasa, yeni bir sistem”

KKTC Cumhuriyet Meclisi 9. dönem milletvekili Bertan Zaroğlu, Kıbrıs konusunu tarihsel bir bakış açısıyla değerlendirilip, KKTC’nin tanınma meselesi ve bağımsızlık fikrini ele aldı.

Zaroğlu, bu çerçevede yeni bir anayasa ve daha iyi işleyen bir sistem gerekliliğine dikkat çekti. Zaroğlu’nun açıklaması şu şekilde;

“14 Ekim 2019’da Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ta gerçekleşen parlamenterler arası birlik toplantısında yaptığım konuşmada demiştim ki:
“Kıbrıs meselesini siz Rumlar 1974’ten itibaren başlatıp, bir işgal hareketi olarak kabul edip dünyaya da böyle anlatırken, biz Türkler 1963’te Türklerin ortak devletten atılıp Rumların devleti tek başlarına sahiplenmeleri ile başlatırız.

Rumlar 1974 öncesini hatırlamak dahi istemiyorlarken, bizler 1974’ten öncesini asla unutmak istemiyoruz.
Hatırlamanız lazım ki; 1974’te Barış Harekatından sonra yapılan görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye, 6 kartondan oluşacak federal bir çözüm önerdi. Rum tarafı bunu reddetti.

Daha sonra 1977 ve 1979 yılında bir federasyon kurmak için İlke Anlaşmaları imzalandı.
Bu anlaşmalar çerçevesinde görüşmeler 1985 yılına kadar sürdü. BM Genel Sekreteri bir plan sundu. Bu plan Türkler tarafından kabul edilirken, Rumlar tarafından reddedildi.

1986 yılında BM Genel Sekreteri ikinci bir plan sundu. Bu planda Türkler tarafından kabul edilirken, Rumlar tarafından reddedildi.
1992 yılında BM Genel Sekreteri Butros Gali tarafından bir çocuğun planı sunuldu. Bu plan, Rumlar tarafından reddedildi.
2004 yılında BM Genel Sekreteri Kofi Annan yeni bir Barış planı sundu. Bu plana da Türkler %65 oy oranı ile “Evet” derken, Rumlar yüzde yetmiş beş oranında “Hayır” dedi.

En son Crans-Montana’da görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde büyük oranda anlaşmaya varılmak üzereyken, Rum tarafının eşitliğimizi kabul etmemesi nedeniyle anlaşma yine olmadı.
50 yıl devam eden federasyon görüşmeleri, Kıbrıs’ta iki halkın eşitliğine dayalı bir federasyonun hiçbir zaman Rumlar tarafından kabul edilmeyeceğini kanıtlamıştır.”
Şimdi geldiğimiz noktada savunduğumuz fikirler çerçevesinde KKTC’nin tanınmasının konuşulması gayet sevindirici. Ancak biz tanınmaya hazır mıyız? Ya da her taraftan arıza veren bu yapı ile bu şekilde tanınmak doğru mu?

Bu sebeple, bugün tarihe not düşmek adına diyorum ki:
Hâsıl olan ihtiyaç, Yeni bir anayasa, daha iyi işleyen yeni bir sistem ve tam bağımsız bir Kıbrıs Türk devleti. Saygılarımla.”

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ