“Protokol, imzalandıktan 13 ay sonra meclise geldi”

“Protokol, imzalandıktan 13 ay sonra meclise geldi”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, kurumların yetkilerini Kıbrıs Türk halkından aldığına işaret etti.

Protokolün 13 Şubat 2020’de imzalandığına işaret eden Erhürman, protokolün imzalandıktan 13 ay sonra Meclis’e geldiğini söyledi, “Meclise gelmesine belli ki sizin açınızdan gerek yok” dedi.

Protokolün ne öncesinde Meclis’le görüşüldüğünü ne de sonrasında Meclis’le paylaşıldığını kaydeden Erhürman, bu durumun uygulamanın nasıl olacağına dair işaretler verdiğini dile getirdi.

Tufan Erhürman, protokolün 14’üncü maddesinde eğitim tarihinde, Osmanlı dönemi öncesi, Osmanlı dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti dönemiyle ilgili çalışmalardan bahsedildiğini ifade etti. Erhürman, Kıbrıslı Türklerin adaya Osmanlı döneminde geldiğine işaret ederek, “Osmanlı dönemi öncesi de incelenecekse demek ki Güney de incelenecek” dedi.

Kıbrıs eğitim tarihi bilimselleştirilirken böyle dönemlerden söz edilemeyeceğini dile getiren Erhürman, bu ifadelerin bile metnin nasıl bir zihniyet dünyasını yansıttığını ortaya koyduğunu kaydetti.

Protokollerin yetki devri amacıyla imzalanmaması gerektiğini ancak her protokolde KKTC kurumlarının yetki dışı kaldığını anlatan Erhürman, “Şu anda bizim kurumlarımız bu protokolde ortada yok” dedi.

16’ncı maddede yer alan tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi maddesine de işaret eden Erhürman, KKTC’nin bu sürecin neresinde olduğunu görmenin mümkün olmadığını söyledi.

Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk kültürünü tanıtacak filmlerin KKTC tarafından çekilmesi, ihtiyaç varsa bunun için maddi destek alınması gerektiğini dile getirdi, protokolde ise durumun bu şekilde görünmediğini anlattı.

Protokolde tarafların kim olduğu zaten belliyken neden Yunus Emre Enstitüsü ve diğer kurumların iş birliğinden bahsedildiğini soran Erhürman, bu şekilde bu kurumun protokolün tarafı haline getirildiğini belirtti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, iş birliğinden ziyade yetki devrine dönüşen metnin Meclis’le öncesinde paylaşılmadığı gibi yürürlüğe girdikten 13 ay sonra paylaşıldığını kaydederek bunun da kurumların görünmez hale getirilmesine örnek olduğunu belirtti.

Bunun bakan Çavuşoğlu’yla ilgili olduğunu da düşünmediğini söyleyen Erhürman, Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerinin ortada olduğunu, kendi kültürü ve kimliğiyle yaşamak ve bu kimliği yaşatmak gailesinde olan halkın nerede doğduğundan bağımsız olarak bunu istediğini kaydetti.

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ