Uluçay, “Maalesef çift transit vize uygulaması ters tepti”

Uluçay, “Maalesef çift transit vize uygulaması ters tepti”

Akpınar’ın konuşmasının ardından, CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, söz alarak, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki (DAÜ) sıkıntıların aşılmasında gelinen duruma dikkat çekti. Uluçay, uzlaşı kültürü ile sorunların çözümünün, Gazimağusa ve yükseköğretim alanı için çok önemli olduğunu ve tüm taraflara motivasyon yaratacağını kaydetti.

Uluçay, gelinen noktada, DAÜ’deki tartışmaların bitmesi ve geleceğe üniversitenin  yüzünü çevirebilmesi için bir uzlaşı yaratılmasının herkesin boynunun borcu olduğunu belirtti.

Ülkedeki yükseköğretim kurumların yaşadığı sıkıntılara yönelik  Akpınar’ın konuşmasına işaret eden ve konunun önemine dikkat çeken Uluçay, “Maalesef çift transit vize uygulaması ters tepti. Öğrenciler, daha yakın ve daha sorunsuz olan Türkiye’ye gitmeyi tercih ediyorlar” dedi.

Enflasyon baskısı ile raf fiyatlarının yükselişinin izlendiği ortamın devam ettiğini söyleyen Uluçay, yeni asgari ücretin yanında, bu süreçte işletmelerin giderlerindeki artışların da devam ettiğinin gözlemlendiğini kaydetti.

CTP Milletvekili Uluçay, uzun zaman Kıbrıs’ın her iki tarafının da Kıbrıs konusunda tavrının sabit olduğunu hatırlatarak, Birleşmiş Milletlerin yeni temsilci atamasıyla başlayan yeni dönem içerisinde KKTC ekonomisi açısından oluşabilecek fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Uluçay, buna yönelik hazırlıkların yapılması gerekliliğini altını çizdi.

Ekonomideki belirsizliklerin netleşmesi için ele alınabilecek konulara örnekler veren Uluçay, yabancılara yapılan mal satışı konusunda “kira koçanı” denilen “leasing” sisteminin 2024 yılında gündeme alınması gerektiğini kaydetti. Uluçay, bu sistemin, bir takım hukuksal sıkıntıları ortadan kaldırabileceği düşüncesini paylaştı.

Hane halkının krediye ulaşımda yaşadığı sıkıntılara da işaret eden Uluçay, “mortgage” sisteminin de ülkede ele alınmasının önemli getirileri olabileceğini belirtti.

Euro bazlı muhasebe sistemine yönelik bir hazırlık yapılması çağrısında da bulunan Uluçay, bunun devletin gelirleri açısından önemli bir unsur olduğunu kaydetti.

Uluçay, t izinleri ve ulaşıma yönelik sıkıntılara da konuşmasında yer vererek, ülkedeki ihtiyaçlar doğrultusunda bu izinlerin bir sisteme kavuşturulması gerektiğini belirtti, ek olarak,  KKTC’nin bu izinleri verirken bir lisans bedeli koyarak devlete kaynak yaratmasının da gündeme alabileceğini ifade etti.

– Bir sonraki oturum 29 Ocak’ta

Uluçay’ın konuşmasının ardından bugünkü Meclis Genel Kurulu oturumu tamamlandı.

Bir sonraki oturum, 29 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ