“Tedbirler artırılmalı”

“Tedbirler artırılmalı”

Halkın Partisi (HP) Girne Milletvekili Jale Refik Rogers sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ülkemizdeki özel laboratuvarlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sağlık Bakanlığı’na sorular yönelten Rogers, laboratuvar açma yetkisinin Sağlık Bakanlığı’nın elinde olması ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Rogers’ın açıklamasının tamamı şöyle;

Ülkemizde laboratuvar açma yetkisi Tıp ve Kimya Laboratuvarları yasası kapsamında verilebilmektedir. Bu yasa ne kadar da günümüz şartlarında yetersiz kalsa da, şu anda laboratuvar açma, çalıştırma ve denetimi Sağlık Bakanlığı tarafından bu yasaya dayandırılarak yürütülmektedir.

Pandemi ile birlikte moleküler test kapasitesinin artırılması için birçok özel laboratuvar bu testleri yapmakla yetkilendirilmiştir. Ancak bu laboratuvarların kullanacağı test kitlerinin standardını belirlemek yine Sağlık Bakanlığı yetkisindedir.

Bir süredir basından takip ettiğimiz, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı çatısı altında Ercan Havalimanı’nda bir laboratuvar için yetki verilmesi ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın cevaplaması ve halkı aydınlatması gereken bazı sorular vardır:

  1. Bu laboratuvarda yetkilendirilen uzman kişi tam zamanlı olarak bu laboratuvarın sorumluluğunu üstlenecek midir? Eğer yapılacak testler PCR testi ise, bu laboratuvarda testleri yürütecek bir Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı sorumlu kişi görevlendirilmiş midir?
  2. K.K.T. Kızılayı’nın kullanmaya karar verdiği kit Sağlık Bakanlığı tarafından uygun bulunmuş mudur? Kızılay bu kitlerin uygunluğuna neye dayanarak karar vermiştir?
  3. Zaten Sağlık Bakanlığı bünyesinde şu anda yürütülen “hızlı PCR” testleri mevcut iken neden Kızılay aracılığı ile başka bir hızlı PCR yöntemine geçilmesi planlanmaktadır?
  4. Antijen testleri Ercan Havalimanında özel laboratuvarlar tarafından düzgün bir şekilde yürütülürken, şimdi bu yetkinin bir yardım kuruluşuna devredilmesi ve test yöntemi değişikliğine gidilmesinin sebebi nedir?
  5. Avrupa Birliği’nin ücretsiz olarak vereceği, güvenilirlikleri uluslararası onay süreçlerinden geçmiş, hızlı sonuç veren ve teknik altyapı gerektirmeyen antijen kitleri neden alınmadı? O süreç neden durdu?
Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ