Yasama yılının ilk denetim görevini yapan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekilleri güncel konuşmalar yaparak çeşitli konuları gündeme taşıdı.
Kürşat: “Son dönemlerde doğaya karşı birçok suç işleniyor”
CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat, konuşmasında, hükümetin izlediği politikası sonucu ülke ormanlarının yok ediliyor olduğunu savundu.
Son dönemlerde doğaya karşı birçok suç işlendiğini kaydeden Kürşat, Yeşilköy’de Erenköy Dipkarpaz Belediyesi’nin hiçbir izin almadan ormanlık bir alanı mezarlık yeri olarak kullanmak için talan ettiğini ileri sürdü.
Kürşat, söz konusu ormanlık bölgede çam ağaçları ve endemik bitkiler olduğuna dikkat çekerek, bu konuya kasım ayından beri bölge halkının tepki gösterdiğini, yasal dosya hazırlandığını kaydetti. Bölgede mezarlık için başka uygun yerler olduğunu belirten Kürşat, konu hakkında açıklama talep ederek, alternatif bir arazi gösterilip gösterilmeyeceğini sordu.
Çam kese böceğiyle ilgili mücadele için eleştirilerde de bulunan Milletvekili Kürşat, uzmanların tüm uyarılarına rağmen havadan biyolojik ilaçlama yapılmadığını, bu böceklerin tahrip ettiği ağaçları ülke şartlarında yeniden yeşertmenin mümkün olmadığını savundu.
2021 yılından beri böceklere karşı ilaçlamanın tamamen durdurulduğunu kaydeden Kürşat, 2019 yılında yapılan son ilaçlamanın ise CTP’nin bütçede yer ayırması sayesinde olduğunu anımsattı.
Kürşat, bu konuda tedbir alınmasını defalarca dile getirdiklerini söyleyerek, bu böceklerin sadece ormanları tehdit etmediğin, insan ve hayvanların da çam kese böceğindeki tırtıllardan dolayı ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
Ormanların toplumun geleceği için büyük bir önem taşıdığını ifade eden Kürşat, “ilaçlama yapılmamasındaki ısrarın neden olduğunu” sordu.
“Orman yangınları ve ağaçlandırma konusunda sınıfta kalındı”
Kürşat, orman yangınları ve ağaçlandırma çalışmalarına da değinerek hükümetin bu konuda “sınıfta kaldığını” öne sürdü. Ülkenin orman fakiri olarak sınıflandırıldığını, bunu değiştirmek için kapsamlı politikalara ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Kürşat, hükümeti bu konuya “yeterli önem vermemekle” eleştirdi.
Orman yangınları ve ağaçlandırma konusunda yapılabileceklere örnekler veren Kürşat, küresel iklim krizi için de tüm dünyada alarm verildiğini söyledi.
Kürşat, bu şartlarda yeni ormanların yetiştirilmesinin artık mümkün olmadığını; yapılması gerekenin mevcudu korumak olduğunu söyledi.
Kürşat “Doğamızı korumak için hangi somut adımları atıyorsunuz? Politikalarınız nedir?” diye sordu.
Bakan Çavuş: “Son 2 yılda orman yollarının yüzde 99’unu açtık”
Kürşat ardından söz alarak soruları cevaplayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ise, orman yangınlarıyla mücadelede en titiz davranılan dönemde olunduğunu, son 2 yılda orman yollarının yüzde 99’unun açıldığını kaydetti.
Geçen yılın yangına en hızlı müdahale edilen yıl olduğunu da söyleyen Çavuş, ilgili kurumlarına teşekkür etti. Bakan Çavuş, ülkede birçok noktada yangının sensörler ve İHA’larla takibinin yapıldığına da dikkat çekti.
Geçen yıl 350 bin fidan dikildiğini kaydeden Çavuş, “Fide ekiminde de maksimum seviyeye ulaşıldı. Nasıl oluyor da biz ağaç ekmedik? dedi.
Çam kese böceğiyle 5 ayaklı mücadelenin 4 ayağının yürütüldüğünü ancak ilaçlama noktasında istenilen seviyede olmadıklarını söyleyen Çavuş, bu konuda çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
Yeşilköy Mezarlığı’yla ilgili kendilerine müracaat olduğunu ve bu konuda değerlendirmeler yaptıklarını belirten Çavuş, Yeşilköy’ün her arazisinde endemik bitkilere rastlanabileceğini ifade etti.
Çavuş, “Mezarlık bu bölge için bir ihtiyaç. Halkın erişebileceği en uygun bölgeyi bularak mezarlık inşasının yapılması sağlamak gerekiyor” dedi.
İklim kriziyle ilgili Tarım Bakanlığı içerisinde bir komite kurma çabası içerisinde olduklarını kaydeden Çavuş, kuraklık ve iklimle mücadelenin tüm dünya ülkelerinin mücadelesini gerektiren bir konu olduğunu belirtti.
Şahiner, “Narenciye ihracatı için hazırlanan prosedürlere yönelik adım atılması gerek”
CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner de konuşmasında, narenciyede yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.
Şahiner, geçen yılın narenciye üreticileri için çok zor bir yıl olduğunu savunarak, ihracata ilişkin sınırlandırmalar nedeniyle ürünün dalda kaldığını, zarar edildiğini ve verim kaybı yaşandığını kaydetti.
Narenciye ihracatında bu yıl da sorun yaşanacağını, gidişatın bu yönde olduğuna dikkat çeken Şahiner, narenciye işletmeleri ve ihracatçılarına bir takım prosedürlerin zorunlu kılındığını belirtti.
Şahiner, “Bu prosedürlerle gidilecekse hiçbir sorun çözülmemiştir. Bu ürün ihracata muhtaçtır. Ülkede tüketilmesi mümkün değildir.” dedi. Narenciyenin çok hızlı bir şekilde hasat edilmesi gerektiğini ancak prosedürlerinin bunu engellediğini belirten Şahiner, söz konusu prosedürlerin yumuşatılması için siyasi bir adım atılması gerektiğini söyledi.
Milletvekili Şahiner, bir hafta sonra hasadın başlayacağını ancak Cypruvex’in bir fiyat açıklamadığını, ihracat teşvik priminin de bekletildiğini savunarak, bunun üreticiye yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekti.
Bu yıl ürünlerin gemiyle nakliyesinin önünün açılması gerektiğini kaydeden Şahiner, nakliye ücretlerinin bu şekilde düşebileceğini belirtti. Şahiner, bu konuda girişim yapılması çağrısında bulundu.
Çavuş: “Geçen yıl narenciye verilen destek tarihte görülmemiştir”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Milletvekili Şahiner’in konuşmasına yönelik söz alarak, narenciyede geçen yıl bir sıkıntı yaşandığının doğru olduğunu ancak şu anda bu konuda bir felaket tellallığı yapıldığını savundu.
Çavuş, “Geçen yıl narenciyeye verilen destek tarihte hiç bu kadar büyük olmamıştır.” diyerek, 2024 bütçesinde ayrılan yaklaşık 571 milyonun tarihi bir rakam olduğunu belirtti.
“Vermiş olduğumuz sözleri yerine getirdik. Geçen yıl kuruması beklenen arazilerin bu yıl ne kadar verimli olduğunu ziyaretlerimde görüyorum.” şeklinde konuşan Çavuş, rekolte ve kalitenin artması için kaliteli suyu da 24 bin dönüme çıkardıklarını açıkladı.
Narenciye rekoltesinin her yıl değişkenlik göstermesinin normal olduğunu ancak bu yıl çok düşük olacağına dair iddialara katılmadığını kaydeden Çavuş, “Geçen yıl 120 bin ton olan rekoltenin bu yol minimum 100 bin ton civarında olması öngörüm var.” dedi.
“İhracat teşvik primleri gelecek hafta açıklanacak”
Çavuş, ihracat teşvik primlerinin bitme aşamasında olduğunu, gelecek günlerde açıklanacağını kaydederek, ihracat teşvik primi rakamına göre ürün fiyatının belirlenmesini doğru bulmadıklarını, önce fiyatların oturması gerektiğini söyledi.
Milletvekili Şahiner’in teşvik primleri için net bir tarih talep etmesi üzerine, Bakan Çavuş primleri gelecek hafta açıklayacaklarını duyurdu.