“Koruyucu sağlık sistemlerine ciddi ödenek ayrılmasını beklerdim”

“Koruyucu sağlık sistemlerine ciddi ödenek ayrılmasını beklerdim”

CTP Milletvekili Ceyhun Birinci, en önemli bütçe olan Sağlık Bakanlığı bütçesinin bu yıl yetersiz olduğu ve daha çok pay ayrılması gerektiği görüşünü paylaştı.

Birinci, koruyucu ve rehabilite edici sağlık hizmetleri konusunda ülkede geride kalındığını ancak buna rağmen bütçede yer verilmediğini söyledi, koruyucu sağlık sistemlerine ciddi ödenek ayrılmasını beklediğini kaydetti.

İlaç sarfiyatına da değinen Birinci, bu noktada koruyucu hekimliğin, halkın bilinçlendirilmesinin ve ilaç takip sisteminin önemine dikkat çekti.

Geçmişte açılan diyabet merkezlerinin yapmış olduğu çalışmaları hatırlatan Birinci, 2023 yılında tüm bu merkezlerin işlevsiz olduğunu, bugün diyabet hastalarının danışmak için başvuracağı ve bilgi alacağı bir yer olmadığını savundu; bunun getirdiği komplikasyonlara işaret etti.

Kanserden nasıl korunulabileceğine yönelik ciddi bir çalışma yapılmadığı yönünde de eleştiride bulunan Birinci, bu konuda istatistik eksiklikleri olduğunu savundu, daha önce bu yönde yapılan çalışmaların kısa sürede bitirildiğini kaydetti.

– “Sağlık personeli güçlendirilmeli”

“Tüm bölgelerde, tüm sağlık hizmeti veren yerlerde, sağlık personeli güçlendirilmeli” diyen Birinci, ek olarak sağlıkla ilgili araç, gereç eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini kaydederek, altyapının güçlendirilmediği takdirde dışarıdan hizmet almaya devam edileceğini belirtti. Özellikle Girne’nin nüfusuna yetersiz kalan Girne Akçiçek Hastanesi’ndeki sıkıntıların park yerinden başladığını dile getiren Birinci, poliklinik, servisler, ameliyathanenin artık hizmet verecek durumda olmadığını savundu, burada kadrolu eczacının da olmadığını dile getirdi.

Yeni Girne Hastanesi’nde ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyleyen, bu konuda Sağlık Bakanı’ndan bilgi talep eden Birinci, bu hastanede ihtiyaç duyulacak yüksek sayıda sağlık çalışanı olacağını kaydetti. Bunun üzerine söz alan Sağlık Bakanı Dinçyürek de, yeni hastanenin yatak kapasitesinin 150’den 116’ya düşürüldüğü bilgisini vererek, bu hastanede görevlendirilecek hekim ve hemşirelere ilişkin çalışmaların yürütüldüğünü anlattı.

Birinci, Güzelyurt bölgesindeki sorunlar hakkında da konuşarak, “Güzelyurt Hastanesi bitirilmeli, bitirilmeyecek yeni bir hastane için temel atılmalı” dedi.

Çeşitli alanlarda yaşanan uzman eksikliklerinin de planlanarak, takviye edilmesi çağrısında bulunan Birinci, bu eksikliklerin sağlıkta kaliteyi düşürdüğünü, dışarıdan hizmet alımının bütçeyi daha da zorladığını kaydetti.

Ambulansların içerisinde bulunmaları için paramediklere yasal olarak yetki verilmesi gerektiği görüşünü dile getiren Birinci, ambulanslardaki sağlık çalışanlarına ciddi eğitimler verilerek, bu hizmetlerin kalitesinin artırılması gerektiğini belirtti. Ambulans sayısının yetersiz, eski ambulansları kullanan personelin ise risk altında olduğu görüşünü ifade etti.

Milletvekili Birinci, “büyük sıkıntılar yaratan” taşeron firmalardan hizmet alımının da kalkması gerektiğini söyledi.

– “Bu küçük ülkede bahaneler üretmeden kaliteli hızlı eksiksiz bir sağlık hizmeti sunulmalı”

CTP Milletvekili Ceyhun Birinci, sağlığa daha çok ödenek ayrılması gerektiğini ifade ederek, fuzuli harcamaların durdurulup, sağlıkta yeni bir sisteme geçilmesi gerekliliğine değindi, sağlık kalitesinin yükseltilmesi için altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Nüfus artışının da sağlık hizmetlerini, altyapı eksikliğinden ötürü zora soktuğunu, çalışanların motivasyonunu düşürdüğünü, vatandaşların da memnuniyetsiz kaldığını ifade eden Birinci, sağlıktaki sorunların ortaya çıkmadan belirlenip giderilmesinin önemine işaret etti.

Birinci, hastanelerin her bölgede güçlendirilmesi, randevu sisteminin düzeltilmesi, ameliyat altyapısının geliştirilmesi, hastaların tedavilerinin hızlandırılmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, vatandaşlara bu küçük ülkede bahaneler üretmeden kaliteli hızlı eksiksiz bir sağlık hizmeti sunulması gerektiğini vurguladı.

Sağlıkta bütçenin artırılması, yasal düzenlemelerin yapılması, altyapının geliştirilmesi, personel takviyesi, koruyucu sağlık hizmetleri, erken tanı taramaları, ilaç, tedavi edici hizmetler, hastaneler, sağlık ocaklarının geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Birinci, sağlık sisteminin yenilenmesinin önemine işaret etti.

Birinci, bağımlı, yaşlı insanların bakımının önemli olduğunu, o yüzden sağlık alanına daha çok personel alınması gerektiğini anlatarak, daha kaliteli bir sağlık hizmeti için imkanların zorlanmasını istedi. Bütçenin yetersiz olduğunu ifade eden Birinci, kaliteli hizmetin bu rakamlarla verilemeyeceğini, yeni hastaneler yapılamayacağını, kadroların yeterli hale getirilemeyeceğini kaydetti ve bu bütçeyle bunların başarılması halinde alkışlayacaklarını kaydetti.

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ