Irak’ta çekilme gerginliği

Irak’ta çekilme gerginliği

ABD ve diğer yabancı güçlerin dokunulmazlığının kaldırılması için bir yasa çıkarılmasını isteyen Irak Meclisi’nde bir grup milletvekili, topladıkları 60 imzayı Meclis Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na iletti. İmzacı vekillerin Meclis’teki farklı gruplara bağlı Şiiler olduğu kaydedildi.

Irak Meclisi, daha önce de ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması yönünde bir karar almıştı.

ABD VE İRAN’IN IRAK’TAKİ GERİLİMİ
ABD, 3 Ocak’ta Bağdat Havalimanı’nda İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’in konvoyuna hava saldırısı düzenleyerek iki komutanı öldürmüştü.

IRAK MECLİSİ’NİN ABD ASKERİ VARLIK KARARI
Irak Meclisi, 5 Ocak’ta düzenlediği olağanüstü oturumda, ABD dahil ülkedeki tüm yabancı güçlerin askeri varlığının sonlandırılması kararı almıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, 10 Ocak’ta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde, Meclisin aldığı kararın uygulanması çerçevesinde ABD’den bir heyetin Irak’a gönderilerek, askerlerin çekilmesi için mekanizma oluşturulmasını istemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus ise gündemlerinde “Irak’tan çekilme” konusunun olmadığını açıklamıştı.

ABD’NİN IRAK’TAKİ ASKERİ VARLIĞI
ABD, 2003’te Saddam rejimini devirmek için işgal ettiği Irak’ta Aralık 2011’e kadar varlık göstermiş, bu tarihten sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın talimatı üzerine tüm askerlerini Irak’tan çekmişti.

Terör örgütü DAEŞ’in 10 Haziran 2014’te ortaya çıkmasından sonra Bağdat hükümetinin çağrısı üzerine ABD, yeniden askerlerini Irak’a göndermişti.

ABD ordusu, “ülkede güvenliği sağlamak, Irak güçlerini eğitip donatmak, terör örgütü DAEŞ ile mücadele ve son olarak İran’ı gözetleme” gibi gerekçelerle halen bu ülkede varlık gösteriyor.

Irak’ın farklı bölgelerindeki 9 askeri üste yaklaşık 5 bin 200 ABD askeri bulunuyor

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ