İngiltere Pfizer/BioNTech Moderna ve Oxford/AstraZeneca dozlarını karıştıracak

İngiltere Pfizer/BioNTech Moderna ve Oxford/AstraZeneca dozlarını karıştıracak

İngiltere’de üst düzey sağlık yetkilileri, yüksek etkinlik gösterdiği açıklanan Pfizer/BioNTech, Moderna ve Oxford/AstraZeneca aşılarına ait dozları gelecek yıldan itibaren karıştırarak uygulanmasının planlandığını açıkladı.

Uzmanlar, viral bazlı aşıların antikor tepkisini tetiklediğini, mRNA bazlı aşıların ise yüksek T hücresi bağışıklığı oluşturduğunu ifade ederek, insanların iki tür korumaya da sahip olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısı geçen Salı Günü İngiltere’de kullanılmaya başlandı.

Bununla birlikte, İngiltere Aşı Görev Gücü Başkanı Kate Bingham, Pfizer/BioNTech, Oxford ve Moderna aşılarının farklı kombinasyonlarını denemeyi plandıklarını açıkladı. Bingham, bazı aşıların güçlü antikor tepkisi üretirken, bir diğerinin  T hücresi bağışıklığını tetiklediğini ve  ideal olanın insanların her iki bağışıklık türüne sahip olması olduğunu söyledi. 

Corona virüs aşılarını karıştırmak daha güçlü ve uzun süren bir bağışıklık oluşturabilir: İngiltere Pfizer/BioNTech Moderna ve Oxford/AstraZeneca dozlarını karıştıracak - 3

İKİ DOZ İKİ FARKLI AŞI

İngiltere’de onaylanan Pfizer/BioNtech ve yıl sonuna kadar onaylanması beklenen Oxford/AstraZeneca ve Moderna aşıları, Covid-19’u önlemek için iki doza ihtiyaç duyuyor. Ancak, aşılar farklı şekillerde çalıştıkları için,  ortalama 20 gün arayla ayrı firmalara ait  aşı dozları almanın  bağışıklık tepkisini ‘maksimize edebieceği’ ve daha uzun süreli koruma sağlayabileceği düşünülüyor. 

GELECEK YIL DENENMEYE BAŞLANACAK

Bingham, İngiltere’deki  araştırmacıların gelecek yıl ‘heterolog birincil destek’ olarak bilinen bu yöntemin denemelerine başlayacağını söyledi. Bununla birlikte Ningham aşıların bu şekilde daha iyi çalışacağına dair uzun süredir devam eden bir teori olduğunu, ancak gerçek dünyada denenmediğini ifade ederek, aşıların karıştırdığı klinik çalışmaların iki ay süreceğini ve yalnızca güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmış aşıların gönüllere uygulanacağı açıkladı. 

Corona virüs aşılarını karıştırmak daha güçlü ve uzun süren bir bağışıklık oluşturabilir: İngiltere Pfizer/BioNTech Moderna ve Oxford/AstraZeneca dozlarını karıştıracak - 5

Şu ana kadar yüksek etkinlik (yüzde 50’den fazla)  gösterdiği duyurulan aşılar geleneksel yöntem ya da yeni bir teknoloji olan mRNA ile geliştirildi. Viral bazlı aşılar geleneksel yöntem ile geliştiriliyor ve vücudun bağışıklık sistemini ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan virüse maruz bırakmak için öldürülmüş viral partiküller kullanılıyor. mRNA yönteminde ise  aşılar, corona virüsün genetik kodunun bir kısmının vücuda enjekte edilerek çalışıyor ve bu durum da vücudun bağışıklık tepkisini tetikliyor.  

VİRAL BAZLI AŞILAR ANTİKOR TEPKİSİNİ, mRNA BAZLI AŞILAR T-HÜCRESİ BAĞIŞIKLIĞINI SAĞLIYOR

Oxford/AstraZeneca, Rus ve Çin aşıları gibi viral bazlı aşıların mRNA aşılarından daha güçlü bir antikor tepkisi oluşturduğu biliniyor. Sırasıyla yüzde 95 ve yüzde 94 etkili olduğu açıklanan mRNA bazlı Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları ise güçlü bir T hücresi bağışıklığı oluşturuyor. 

Corona virüs aşılarını karıştırmak daha güçlü ve uzun süren bir bağışıklık oluşturabilir: İngiltere Pfizer/BioNTech Moderna ve Oxford/AstraZeneca dozlarını karıştıracak - 7

Bu nedenle  belli aralıklarla iki farklı doz aşının uygulanmasının insanları viral enfeksiyona karşı korumak için bağışıklık tepkisinin gücünü en üst düzeye çıkarabileceği umuluyor.

Öte yandan, Bingham ayrıca İngiltere’nin Covid-19 salgınından bu yana aşı üretimindeki yeteneklerini artırdığını belirterek,  Oxfordshire’daki Aşı Üretim ve İnovasyon Merkezi’nin kapasitesinin, altı aylık bir zaman çizelgesinde 70 milyon doz aşı yapacak kadar genişletileceğini sölzerine ekledi. 

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ