Hristodulidis, görüşmeye müzakerelerde ilerlemeye hedefleyen 5 maddelik öneri paketiyle katıldı

Hristodulidis, görüşmeye müzakerelerde ilerlemeye hedefleyen 5 maddelik öneri paketiyle katıldı
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis, Kıbrıslı Türk Lider Tufan Erhürman ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in katılımıyla gerçekleştirilen üçlü görüşme, bugün saat 11.15 sıralarında Lefkoşa’daki eski havalimanı yakınlarında bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Khassim Diagne’nin ara bölgedeki konutunda başladı.

HRİSTODULİDİS GÖRÜŞMEYE, MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLATILMASINI VE GÜVEN ARTICIRICI ÖNLEMLERDE İLERLEME SAĞLAMAYI HEDEFLEYEN 5 MADDELİK ÖNERİ PAKETİYLE KATILDI

Kıbrıslı Rum Lider Hristodulidis, görüşmeye Kıbrıs sorununda kapsamlı müzakerelerin yeniden başlatılmasını ve aynı zamanda güven artırıcı önlemlerde ilerleme sağlanmasını hedefleyen beş maddelik bir öneri paketiyle katıldı. Hristodulidis’e müzakereci Menelaos Menelaou, Kıbrıslı Türk Lider Erhürman’a ise Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ eşlik etti. İki lider, toplantının başında Holguin ve Diagne tarafından karşılandı; toplantının başlamasının ardından Holguin ve Diagne salondan ayrıldı.

REKLAM ALANI

Cyprus Mail’de yer alan habere görüşme öncesinde Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılırken açıklama yapan Hristodulidis, önerisinin Kıbrıs sorununun özüne odaklandığını ve güven artırıcı önlemleri de içerdiğini belirterek, “Eğer siyasi irade varsa ve bu kabul edilirse, Crans-Montana’da kesintiye uğrayan müzakerelere kaldığı yerden yeniden başlanabilir” dedi.

“MÜZAKERELERİN YAKINLAŞMALARI KORUNARAK BAŞLAMASINI BİZ DE DESTEKLİYORUZ; BU ŞEKİLDE KIBRIS SORUNUN YÜZDE 70-80’İ ÇÖZÜLMÜŞ OLUR”

Hristodulidis, sunduğu önerinin, Kıbrıslı Türk Lider Erhürman’ın müzakerelerin başlaması için ortaya koyduğu dört metodolojik koşula da yanıt verdiğini savunarak, bu konuların “en başından itibaren karşılandığını” ileri sürdü. Müzakerelerin içeriğine ilişkin olarak ise Kıbrıslı Rum tarafının, görüşmelerin daha önce kalınan yerden ve sağlanan yakınlaşmalar korunarak yeniden başlaması yönündeki tutumunu yineledi.

“Bu yakınlaşmalar kabul edilirse, Kıbrıs sorununun yüzde 70-80’i çözülmüş olur” diyen Hristodulidis, bu yaklaşımın takvim tartışmalarını da anlamsız hale getirdiğini savundu. Müzakerelere sıfırdan başlanmasının zaman çizelgesi tartışmalarını mümkün kılmayacağını ifade etti.

HRİSTODULİDİS’TEN, ERHÜRMAN’IN “ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ SONUÇLAR YA DA YAPTIRIMLAR” METODOLOJİSİNE OLUMSUZ YANIT

Önceden belirlenmiş sonuçlar ya da yaptırımlar fikrini reddeden Hristodulidis, böyle bir yaklaşımın uluslararası toplum tarafından kabul edilmediğini belirterek, uygulanmamış Birleşmiş Milletler kararlarına atıfta bulundu.

“ERHÜRMAN’IN DÖRT MADDELİK METODOLOJİSİ ARTIK MEVCUT DEĞİL, ÇÖZÜLMÜŞTÜR”

Siyasi eşitlik konusuna da değinen Hristodulidis, liderlerin önceki görüşmesinin ardından yayımlanan ortak yazılı açıklamayla bu meselenin çözüme kavuştuğunu iddia ederek, “Bu dört konu artık mevcut değil, çözülmüştür” dedi.

Üçlü görüşme, Holguin’in güven artırıcı önlemler konusunda ilerlemenin sınırlı kaldığı yönündeki uyarıları eşliğinde gerçekleştiriliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ