FETÖ’nün tefecileri tespit edilmek üzere

FETÖ’nün tefecileri tespit edilmek üzere

Tefeciler, KKTC para ve finans sektöründe piyasanın yüzde 30-35 oranını kontrolleri altında tutuyor. Elde edilen kazancın büyük bölümü yurt dışına aktarılıyor. Pek çok işletme, şirket ve binlerce esnaf tefecilerin eline düşüp iflasa sürüklenirken, pek çok sektör de tefecilerin eline geçti. Tefeciler, ekonomiye ve milli servete büyük darbe vuruyor.
Günlük yaşamda ekonomik sıkıntı içinde kişiler, bu sıkıntılarını banka ve finans kurumları yanında tefecilere başvurarak da gidermektedir. Banka ve finans kurumları, kanunlara uygun şekilde faaliyetlerini sürdürmektedirler. Ancak, ekonomik bakımdan zor durumda olan kişiler, bu kurumlardan istediğini alamayınca tefecilere yönelmektedir. Bunun sonucu olarak da piyasa koşullarının çok üzerinde faiz ödemek zorunda kalıyorlar.

KORONAVİRÜSÜ FIRSAT BİLİP HALKIN KANINI EMİYORLAR
Tefeciler, korona virüs sürecinde ortaya çıkan ekonomik kriz nedeniyle çıkmaza düşen iş adamları ile esnafın ve halkın kanını emiyor. Tefeciler borç para isteyen kişilere yüzde 65 oranında faiz uygularken, teminat olarak çek, senet ve ipotek alıyor.
100 bin TL borç alan kişiden hemen 165 bin TL’lik çek alınırken, senet ve ipoteğin yanısıra, muhtemel davalık bir durumda kullanılmak üzere de “165 bin TL borç aldım” şeklinde sözleşme imzalatılıyor.

KKTC ‘de FETÖ’NÜN PARASINI ÇEVİREN TEFECİLER TESPİT EDİLMEK ÜZERE

FETÖ mensuplarının, örgütün finansmanı sırasında şüpheli işlem bildiriminden kurtulmak veya elde edilen himmet paralarının şüphe çekmeden aklamak için KKTC’deki tefecilere ve bazı hesaplara çok büyük miktarda paralar gönderdiği gündeme geldi.
Türkiye’de Mali Suçları Araştırma Kurulu raporları ve Türkiye Merkez Bankası kayıtlarına göre FETÖ’ya bağlı vakıflar ve şirketler üzerinden KKTC’deki tefecilere gönderilen para yaklaşık 1.5 milyar Dolar.
Bu paranın önemli bir bölümü Güney Kıbrıs üzerinden özellikle Almanya, İngiltere ve ABD’ye gönderilirken, bir bölümü de Malta’daki hesaplara aktarıldı.
FETÖ terör örgütü Bank Asya’ya el konulmazdan önce yine KKTC’deki tefecilere büyük miktarlarda para aktarılırken, darbe girişimi sonrasında da para akışı devam etti. Bavullar içerisinde büyük miktarda paralar tefecilere aktarıldı.
FETÖ parasıyla güçlenen tefeciler, KKTC’deki ekonomik sıkıntıları da kullanarak inşaat, şirketlere, işletmelere ve vatandaşlara verdileri çok yüksek faizli borçlarla inşaat , otomotiv, gıda, otelcilik başta olmak üzere pek çok sektörü ele geçirirken adeta devlet içinde devlet konumuna ve bazı siyasilere verdikleri rüşvetlerle de dokunulamaz hale geldiler.

TEFECİLER SOSYAL YAŞAMI BİTİRİYOR

Tefecilik toplumda sanılandan çok derin sorunlara, yıkımlara neden olmuş ve olmaya devam etmektedir.
Tefeciler yüzünden…

Mağdur olan iş adamları, esnaflar, memurlar, işçiler hatta emekliler var.
İflas ederek yurdundan yuvasından olan memurların, gün ekmeğine muhtaç düşen çiftçilerin olduğunu biliyoruz.
İş yeri, ailesi, çoluk çocuğu dağılan, sefalet yaşayan iş adamlarının, esnafların olduğunu duyuyoruz
Malı, mülkü gasp edilerek elinden alınanların olduğunu görüyoruz.
Sermayesini, birikimini, umutlarını nihayet geleceğini kaybedenlerin olduğunu biliyoruz.
Yaşadığı sıkıntılara, strese, utanç verici olaylara maruz kalarak intihar eden veya kalp krizi geçirerek hayatını kaybedenlerin olduğuna şahit oluyoruz.
Tefeci mağdurlarının hüzünlü hikâyeleri yürek burkan niteliktedir.

TEFECİLİK BİTİRİLECEK

Meclis’te geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıda UBP, HP, CTP, TDP ve DP temsilciler ile Merkez Bankası Başkanı Rıfat Günay da katıldı. Toplantıda, Borç İlişkilerinde Uygulanacak Kuralları Düzenleyen Yasa Önerisinin madde madde görüşülmesine devam edildi
Söz konusu Yasa Önerisi, borç ilişkilerinde uygulanacak faiz oranlarına ilişkin hususları belirlemek, bankalar ve kredi sağlayıcıları tarafından düzenlenen borç senedi, sözleşme ve akdolunmuş kredi içeren tüm borç alacak ilişkilerini düzenlemek amacıyla hazırlandı.
Meclis açıklamasına göre, Komite, tüketici kredilerine ilişkin düzenlemeler de içeren Borç İlişkilerinde Uygulanacak Kuralları Düzenleyen Yasa Önerisini madde madde görüşmeye devam etti. Komite, bu konudaki çalışmalarını bir sonraki toplantısında sürdürmeye devam edecek.
Yasa Önerisinin genel gerekçesi şöyle:
“Ülke ekonomisinin gerekli kıldığı para ve kredi politikaları çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde borç ilişkilerinde uygulanacak faiz oranlarına ilişkin hususları belirlemek, yetkili kurumların yetkileri, şeffaflıkla ilgili yükümlülükleri, sözleşme ve sözleşmeye ilişkin hak ve kuralları düzenlemek ve uygulamayı yeknesak hale getirmek, bankalar ve kredi sağlayıcıları tarafından düzenlenen borç senedi, sözleşme ve akdolunmuş kredi içeren tüm borç alacak ilişkilerini düzenlemek amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Borç İlişkilerinde Uygulanacak Kuralları Düzenleyen Yasa Önerisi hazırlanmıştır”

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ