Dünyada koronavirüste son durum

Dünyada koronavirüste son durum

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tedavi altındakilerin sayısı dünya genelinde 2,5 milyonu geçti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesindeki bilgiye göre, dünya genelinde aktif enfekte vaka sayısı 2 milyon 501 bin 185’e ulaştı.

Tedavi gören vakaların 2 milyon 455 bin 606’sında hastalık belirtileri hafif seyrederken, 45 bin 579 hastanın hayati tehlikesi bulunuyor.

Tedavi altındaki hasta sayısının giderek yükselmesi ülkelerin sağlık sistemleri üzerindeki yükü artıyor.

ABD, tedavi altındaki 1 milyon 44 bin 866 kişi ile aktif hasta sayısı en fazla ülke olurken, onu 199 bin 193 ile İngiltere, 196 bin 410 ile Rusya, 104 bin 396 ile Brezilya, 91 bin 840 ile Fransa, 76 bin 440 ile İtalya, 58 bin 845 ile İspanya, 51 bin 372 ile Hindistan, 49 bin 813 ile Peru ve 37 bin 641 ile Hollanda izledi.

TÜRKİYE’DE HASTA SAYISI AZALIYOR

Türkiye’de tedavi gören hasta sayısı, iyileşenlerin sayısının 24 Nisan’dan itibaren yeni vaka sayısını geçmeye başlamasıyla düşme eğilimine girdi. Tedavisi süren hastaların sayısı 24 Nisan’da 80 bin 575 iken, bu sayı 14 Mayıs itibarıyla 36 bin 712’ye kadar geriledi.

Dünyada tedavisi süren Kovid-19 hastalarının sayısı, 7 Nisan’da 1 milyonu, 18 Nisan’da 1,5 milyonu, 30 Nisan’da ise 2 milyonu aşmıştı.

Çin’in Vuhan kentinde 2019 Aralık’ta ortaya çıkan Kovid-19, 200’den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. Vaka sayısı 4 milyon 492 bin 938’e ulaşırken, virüs nedeniyle 301 bin 51 kişi hayatını kaybetti.

Amerika

KOVİD-19’UN EKONOMİK ETKİSİ EN ÇOK DÜŞÜK GELİRLİ AMERİKALILARI VURDU
ABD Merkez Bankası (Fed), hanehalkı geliri yıllık 40 bin doların altında olan çalışanların yüzde 39’unun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle martta işini kaybettiğini bildirdi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) “ABD Hanehalkı Ekonomik Refahı” raporu, Kovid-19 salgınının neden olduğu ekonomik zorlukların ülkede en çok düşük gelirli vatandaşları etkilediğini ortaya koydu.

Rapor için nisan ayında gerçekleştirilen ankete katılan Amerikalıların yaklaşık beşte biri, Kovid-19 salgınının ülkede yoğunlaşmaya başladığı mart ayında işlerini kaybettiğini, ücretsiz izne ayrıldığını veya çalışma saatlerinin azaldığını bildirdi.

İş kayıplarını en çok hisseden grup düşük gelirli çalışanlar oldu. Hanehalkı geliri yıllık 40 bin doların altında olan çalışanların yüzde 39’u martta işini kaybetti.

Aynı dönemde hanehalkı geliri yıllık 40 bin dolar ile 100 bin dolar arasında olanların yüzde 19’u ve geliri yıllık 100 bin dolardan fazla olanların ise sadece yüzde 13’ü iş kaybı yaşadı.

İstihdam kaybının yanı sıra aynı dönemde birçok Amerikalının gelirinde de düşüş yaşandı. Çalışanların yüzde 23’ü mart ayında elde ettikleri gelirin şubat ayına kıyasla azaldığını, yüzde 5’i gelirinin arttığını ve geri kalanı ise gelirlerinde değişiklik olmadığını bildirdi.

Söz konusu gelir kaybı Amerikalıların ödeme gücünü de etkiledi. İş kaybı veya çalışma saatlerinde azalma yaşayanların üçte birinden fazlası aylık faturalarını ödemekte zorluk yaşamayı beklediklerini ifade etti.

NİJERYA’DA 98 YAŞINDAKİ KOVİD-19 HASTASI İYİLEŞTİ
Batı Afrika ülkesi Nijerya’da, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan 98 yaşındaki bir kadının iyileştiği bildirildi.

Lagos Valisi Sanwo-Olu Babajide, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Lagos’taki karantina merkezinde Kovid-19 tedavisi gören 98 yaşındaki bir kadın hastanın iyileşerek taburcu edildiğini belirtti.

Babajide, paylaşımda, “Bugün Lagos’taki en yaşlı Kovid-19 hastamıza yapılan testi negatif çıktıktan sonra taburcu ettik. 98 yaşındaki kadın, bugün taburcu edilen 25 kişinin arasında bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Nijerya’da şimdiye kadar 4 bin 971 Kovid-19 vakası görülürken, 164 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede hastalığa yakalandıktan sonra iyileşenlerin sayısı 1070’e yükseldi.

SENEGAL’DEN AİR FRANCE’A “UÇUŞLARIN YENİDEN BAŞLAYACAĞI DUYURUSUNU GERİ ÇEKİN” UYARISI
Senegal hükümeti, Fransa’ya ait hava yolu şirketi AirFrance’ın Paris-Dakar uçuşlarını 16 Haziran’dan itibaren başlatacağı yönündeki reklamlarını durdurmasını istedi.

Seneweb’in haberine göre, Turizm ve Hava Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık ve Meteoroloji Ulusal Ajansı (ANACIM) aracılığıyla AirFrance’ın bölge ofisine resmi uyarı yazısı gönderdi.

AirFrance’ın Senegal hükümetinden izin almadan 16 Haziran’dan itibaren Paris-Dakar uçuşlarını başlatacağı şeklinde duyurular yaptığı belirtilen yazıda, şirketten duyuruyu kaldırması istendi.

Yazıda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Senegal hava sahasının 31 Mayıs’a kadar uluslararası ticari uçuşlara kapalı olduğu, ne zaman açılacağı konusunda henüz karar alınmadığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı MackySall, AirFrance’ın reklamlarını “emrivaki” ve Fransa’nın Afrika ülkelerini halen sömürge gibi gören küçümseyici tavrının yansıması olarak nitelendirmişti.

Öte yandan, Senegal Sağlık Bakanlığı verilerine göre, salgının başından bu yana ülkede toplam 2 bin 189 Kovid-19 vakası tespit edildi. Hastalardan 842’si iyileşti, 23’ü hayatını kaybetti, bir kişi de vatandaşı olduğu ülkeye gönderildi.

Kanada

KANADA’DA KOVİD-19 NEDENİYLE ÖLENLERİN SAYISI 5 BİN 576’YA ÇIKTI
Kanada’da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, son 48 saatte 293 artarak 5 bin 576’ya yükseldi.

Kanada Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde son 48 saatte 293 kişi daha Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Böylelikle ölü sayısı 5 bin 576’ya çıktı. Vaka sayısı da 2 bin 244 artarak 73 bin 401’e yükseldi.

Kanada Federal hükümetinin, işini kaybedenler için ve ekonomiyi desteklemek amacıyla daha önce açıkladığı yardım paketine, üniversite öğrencileri de dahil edildi. Başbakan JustinTrudeau öğrencileri kapsayan toplam 9 milyar dolarlık Kovid-19 destek programı için başvuruların bugünden itibaren başlayacağını açıkladı.

Salgın nedeniyle çalışma ve iş bulma imkanları kısıtlanan öğrenciler, ağustos ayına kadar ayda 1250 dolar devlet yardımı alacak. Bu yardımdan, hem çalışıp hem okuyan ve ayda 1000 dolardan daha az kazanan öğrenciler de yararlanabilecek.

KOVİD-19 ARAŞTIRMALARINA SİBER SALDIRILAR VAR”

Öte yandan Kanada Gizli Servisi CSIS, ülke genelinde Kovid-19’a karşı yürütülen ilmi ve fikri çalışmaların siber saldırı tehdidi altından olduğunu açıkladı.

CSIS’ten yapılan açıklamada, “İşletmelerimiz ve araştırma merkezlerimiz olağanüstü çabalarından dolayı artan yabancı parazit ve casusluk riski altında. CSIS, çalışmaların ve mülkiyet bilgilerinin güvenli şekilde kontrol altında kalmasını sağlamak için bu kuruluşlarla birlikte çalışmaktadır. Odak noktası, Kanada fikri mülkiyetini bu tehditlerden ve bununla ilgili işlerden ve ekonomik çıkarlardan korumaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, siber riskin hangi ülke veya ülkelerden geldiği, ülkedeki hangi kurum ya da kurumlarda yapılan araştırmaların tehdit altında olduğuna ilişkin detay paylaşılmadı.

KAMERUN’DA KOLERA SALGINI NEDENİYLE 4 KİŞİ ÖLDÜ
Kamerun’un Douala kentinde tespit edilen 22 kolera vakasından 4’ü hayatını kaybetti.

Japoma Bölge Hastanesi Müdürü Dr. KevineLaureNkaghere, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına odaklanıldığı bu günlerde kolera salgınıyla mücadelenin unutulduğunu ifade etti.

Nkaghere, son üç haftada, Douala’da kolera vakalarının görüldüğünü, tespit edilen 22 vakadan 4’ünün ölümle sonuçlandığını aktardı.

“Vibrio” isimli bakterinin insanların ince bağırsağında parazitlenmesi sonucu oluşan kolera, daha çok içme suyu ve kirli sularla yıkanmış besinler vasıtasıyla bulaşıyor.
İshal, karın ağrısı, şişlik ve kusma gibi belirtilere neden olan söz konusu bakteriler, vücuda girdikten 6 ila 48 saat içinde hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor.

OHAL VE KADEMELİ NORMALLEŞME SÜRECİYLE İLGİLİ KARARLARI PROTESTO EDEN İSPANYOLLAR BAŞKENT MADRİD’DE GÖSTERİ YAPTI

İspanya’da sol koalisyon hükümetinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede aldığı kararları protesto etmek için başkent Madrid sokaklarında gösteri düzenlendi.

Madrid’in Salamanca ve Aravaca mahallerinde saat 20.00’den (TSİ 21.00) itibaren sokağa çıkan ve sağ görüşlü partilerin sempatizanları oldukları gözlenen bir grup İspanyol, “hükümet istifa”, “özgürlük”, “diktatör istemiyoruz, demokrat bir hükümet istiyoruz” sloganları attı.

Kovid-19’a karşı hükümetin aldığı, olağanüstü hal (OHAL) ve kademeli normalleşme süreciyle ilgili kararları protesto etmek için sokağa çıkan İspanyollar, tencere ve tavalara vurarak çıkardıkları gürültülerle tepkilerini duyurmaya çalıştı.

İspanyol bayrakları taşıyan grubun ülkedeki OHAL’e rağmen gösteri yapması dikkati çekerken, yoğun güvenlik önlemi alan polis, sokaktaki kalabalığa müdahale etmedi.

Polis, hafta başından bu yana devam eden eylemlerden dolayı, OHAL kapsamında toplanma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle dün 13 göstericiye para cezası kesmişti.

Diğer yandan İspanyol meclisinde 3. büyük siyasi parti konumundaki aşırı sağ görüşlü Vox partisi, ülkenin tüm büyük kentlerinde 23 Mayıs’ta araç konvoylarıyla hükümet karşıtı gösteri yapılması çağrısını bugün de yineledi.

Kovid-19’dan dolayı 14 Mart’ta OHAL ilan eden sol koalisyon hükümeti, 24 Mayıs’da dolacak OHAL’i 1 ay daha uzatmak istiyor.

Kovid-19 ile mücadelede her geçen gün muhalefet partilerinin desteğini kaybetmeye başlayan hükümet, bu süreçte OHAL’in devam etmesi gerektiğini savunuyor.

Ülkede virüsün en yaygın görüldüğü Madrid, kademeli normalleşme sürecinde 11 Mayıs’ta ikinci aşamaya geçmeyen tek özerk yönetim olmuştu.

İspanya’da açıklanan son verilere göre Kovid-19’dan şimdiye kadar 27 bin 321 kişi hayatını kaybederken, ülkede toplam vaka sayısı 229 bin 540’a ulaştı.

BM’DEN SENEGAL’DE SOKAKTA DİLENEN ÇOCUKLAR İÇİN KOVİD-19 YARDIM KİTİ
Senegal’deki Birleşmiş Milletler (BM) Batı Afrika İnsan Hakları Bölge Ofisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen sokakta dilenen çocuklar için yardımda bulundu.

Ofisten yapılan açıklamada, başkent Dakar’da sokak çocuklarını barındırma ve koruma merkezlerine Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında yatak, çarşaf takımı, battaniye, cibinlik, havlu, kıyafet ve temizlik malzemelerini içeren 1200 yardım kiti gönderildiği belirtildi.

Yardım faaliyetine Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve birçok kuruluşun da katkı sağladığı kaydedilen açıklamada, Senegal yönetiminin sokakta dilenen çocukları ailelerine döndürme çabalarını artırmasının umulduğu ifade edildi.

Senegal yönetimi, şu ana kadar sokaklarda dilenen 2 bin 15 çocuğu ailelerine geri döndürmeyi başardı.

BM verilerine göre, sadece başkent Dakar’da 30 binden fazla dilenen çocuk bulunuyor.

BELÇİKA 15 HAZİRAN’DA İÇ SINIRLARINI AÇMAYI PLANLIYOR
Belçika İçişleri Bakanı Pieter de Crem, 15 Haziran’da diğer Avrupa Birliği (AB) üyelerine sınırlarını açmayı planladığını açıkladı.

Flamanca yayın yapan VTM Nieuws haber sitesine konuşan de Crem, Almanya gibi ülkesinin de en geç 15 Haziran’da sınır kontrollerine son vermeye hazırlandığını kaydetti.

De Crem, bu gelişmenin mevcut yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında azalma eğiliminin devam etmesine bağlı olduğunu aktardı.

Uluslararası ulaşım ve seyahatin önünün açılması için ise henüz erken olduğuna işaret eden de Crem, “Virüsün kontrol altına alındığından emin olmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

De Crem, Belçikalıların yaz tatili için Fransa’ya gidip gidemeyeceğine ilişkin ise bu kararın aynı zamanda Paris yönetimine bağlı olduğunu, her ülkenin güvenlik ve kamu sağlığını güvence altına almakla sorumlu olduğunu ifade etti.

İlk Kovid-19 vakasını 4 Şubat’ta tespit eden Belçika, 13 Mart’ta Kovid-19’la mücadele bağlamında tecrit politikaları uygulamaya başladı. Ülke genelinde kısıtlamalar 4 Mayıs’ta gevşetilmeye başlandı. Tüm mağazaların açılmasının ardından 18 Mayıs’ta okullar, müzeler ve hayvanat bahçeleri gibi yerlerin açılmasına karar verildi.

Belçika’da, bugün itibarıyla Kovid-19 salgınında vaka sayısı 54 bin 288 olurken, ölü sayısı ise 8 bin 903 olarak kayıtlara geçti.

Rusya'da Kovid-19 vaka sayısı 262 bini geçti
Rusya

RUSYA’DA KOVİD-19 VAKA SAYISI 262 BİNİ GEÇTİ
Rusya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilenlerin sayısı 262 bin 843, ölü sayısı 2 bin 418’e yükseldi.

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 10 bin 598 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle vaka sayısı 262 bin 843’e ulaştı.

Mayıs ayının başından bu yana günlük vaka sayısı 10 bin civarında olan ülkede, son bir günde ölü sayısı 113 artarak 2 bin 418’e, iyileşen sayısı 4 bin 696 artarak 58 bin 226’ya çıktı.

Rusya’da vaka sayısında günlük artış oranı yüzde 4,2 olarak açıklanırken, yeni vakaların yüzde 42,5’inde semptom görülmediği belirtildi.

Salgının merkezi haline gelen başkent Moskova’da vaka sayısı 4 bin 748 artarak 135 bin 464’e, ölü sayısı 68 artarak 1358’e yükseldi.

Şehirde toplam 24 bin 562 kişinin sağlığına kavuştuğu belirtildi.

256 BİN KİŞİ GÖZETİM ALTINDA

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisinden yapılan açıklamada, son 24 saatte 225 bin testin yapıldığı ve bugüne kadar test sayısının 6 milyon 400 binden fazla olduğu bildirildi.

Açıklamada, yaklaşık 256 bin kişinin gözetim altında tutulduğu kaydedildi.

RUSYA’DA KOVİD-19 SALGINININ GELİŞİMİ

Rusya’da, ilk Kovid-19 vakaları 31 Ocak’ta Tümen ve Sibirya’nın güneyindeki Transbaykal bölgelerinde 2 Çin vatandaşında tespit edilmişti. İlk Kovid-19 kaynaklı ölüm ise 19 Mart’ta başkent Moskova’da 79 yaşındaki bir kadının hayatını kaybetmesiyle gerçekleşmişti. Martın sonundan itibaren sınırlarını kapatan Rusya, salgının artmasıyla “yüksek hazırlık durumu”na geçmişti.

Moskova başta olmak üzere ülkenin bazı bölgelerinde sokağa çıkma kısıtlamaları getirilmiş, market ve eczaneler hariç tüm mağazalar, restoran, kafe, eğlence, kültür ve spor merkezleri kapatılmıştı.

Moskova’nın yanı sıra ülkenin bazı bölgelerinde Kovid-19 nedeniyle alınan tüm tedbirlerin 31 Mayıs’a kadar uzatılması yönünde karar alınmıştı. Taksiler dahil toplu taşıma araçları, iş yerleri, marketler ve kalabalık ortamlarda maske ve eldiven takmak zorunlu hale getirilmişti.

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, İnşaat Bakanı Vladimir Yakuşev, Kültür Bakanı Olga Lyubimova, Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanı Valeriy Falkov ve Rus Parlamentosunun alt kanadı Duma’daki bazı milletvekillerinde Kovid-19 tespit edilmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Kovid-19 testinin pozitif çıktığını açıklayarak, hastanede tedavi gördüğünü belirtmişti.

Brezilya'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 844 arttı

BREZİLYA’DA KOVİD-19 NEDENİYLE ÖLENLERİN SAYISI 844 ARTARAK 13 BİN 993’E YÜKSELDİ
Güney Amerika ülkelerinden Brezilya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 844 kişi daha yaşamını yitirdi.

Globo.com sitesinin Brezilya Sağlık Bakanlığına dayandırdığı haberine göre, ülkede 844 kişinin yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı 13 bin 993’e çıktı.

Ayrıca ülkedeki vakası sayısı 13 bin 944 artışla 202 bin 918’e yükseldi.

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği Worldmeter internet sitesine göre, Latin Amerika’da vaka ve ölüm sayıları bakımından Kovid-19’un en yoğun olduğu Brezilya, vaka sayısı açısından dünyada da altıncı sırada yer alıyor.

Çin'de Kovid-19 salgını sonrası işsiz sayısı 70 milyonu geçmiş ...

ÇİN’DE KOVİD-19 SALGINI SONRASI İŞSİZ SAYISI 70 MİLYONU GEÇMİŞ OLABİLİR
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası ülkede 28 yıl sonra ilk kez ekonomi küçülürken, işsiz sayısının 70 milyonu geçtiği belirtiliyor.

Ülkenin orta kesimindeki Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan salgın nedeniyle ülkede bugüne kadar 4 bin 633 kişi yaşamını yitirdi, 82 bin 929 vaka görüldü. Salgın dünya genelinde 4 milyon fazla kişiye bulaşırken, 290 binden fazla kişi de hayatını kaybetti.

Kovid-19 salgını, ilk ortaya çıktığı ülke Çin’de başta yaklaşık 60 milyon nüfuslu Hubey eyaleti ile birçok civar kent ve eyalette hayatı durma noktasına getirdi. Ülkede birçok şehirde alınan salgın önlemleri nedeniyle fabrika ve iş yerleri belirli bir süre kapalı kaldı. Ekonominin e-ticaret ve çevrimiçi çalışan sektörleri hızlanırken, sanayi, imalat ve hizmet sektörü ciddi anlamda etkilendi.

Yaşları 16 ila 59 yaklaşık 890 milyon kişinin çalışabilir grupta olduğu ülkede kapanan fabrika ve iş yerleri, bir yandan ülke ekonomisinin daralmasına yol açtı, diğer yandan ülkedeki işsiz sayısı salgının etkilerinin ne denli büyük olduğunu gözler önüne serdi.

EKONOMİ İLK ÇEYREKTE YÜZDE 6,8 DARALDI

Çin Ulusal İstatistik Bürosunun (NSB) 17 Nisan’daki açıklamasına göre, ülke ekonomisi salgının etkisiyle ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 6,8 daraldı.

Bu oran, Çin hükümetinin 1992’den bu yana yayımladığı resmi büyüme rakamları arasında en kötü performansa işaret etti. Ülke ekonomisi ilk çeyrekte geçen yılın son çeyreğine kıyasla da yüzde 9,8 daraldı.

Ülkede işsizlik oranı ocakta yüzde 5,3, şubatta yüzde 6,2, martta ise yüzde 5,9 olarak açıklanırken ülkedeki toplam işsiz sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

NSB’nin açıklamasına göre ilk üç çeyrekte yaklaşık 5 milyon kişinin işini kaybettiği ve toplam 20 milyonu aşkın işsizin olduğu tahmin ediliyor.

“İŞSİZ SAYISI 70 MİLYONU GEÇMİŞ OLABİLİR”

Öte yandan Şandong merkezli finans şirketi “Zhongtai Securities”in nisan ayı sonunda yayımladığı bir raporda, NSB’nin açıklamalarının diğer ekonomik göstergelerle uyuşmadığı, işsizlik oranı ve işsiz sayısının çok daha fazla olabileceğine dikkat çekildi.

Raporda “Bizim hesaplamalarımıza göre işsiz sayısı yüzde 20’nin üzerine çıkmış durumda. Şu anda işsiz insan sayısı 70 milyonu geçmiş olabilir.” ifadeleri kullanılarak, hükümetin açıkladığı rakamların daha çok kentlerdeki istihdam durumuna yönelik olduğu ve ülkedeki göçmen işçilerin durumlarının iyi bir şekilde incelenmediği savunuldu.

Söz konusu veriler Kovid-19 salgını nedeniyle 2008’de yaşanan küresel kriz ve 1990’larda ülkenin ekonomik yapılanmasının yeniden düzenlemesi sırasında yaşanan krizlere nazaran hem ekonominin daha fazla yaralandığını hem de işsiz sayısının daha fazla olduğunu gösteriyor.

Pekin yönetiminin, geçen yıl mart ayında 2020 yılı için ekonomik büyüme hedefinin yüzde 6 civarında olması yönünde yaptığı açıklama sonrası ekonominin bu yılı hangi büyüme rakamlarıyla kapatacağı merakla bekleniyor.

SALGININ EN ÇOK ETKİLEDİĞİ KESİM GÖÇMEN İŞÇİLER

İşçi nüfusunun yaklaşık 3’te 1’ini göçmen işçilerin oluşturduğu ülkede, hükümetin paylaştığı verilere göre, göçmen işçi sayısı 2019 yılı itibarıyla 290 milyon 770 bine ulaştı.

Bu kişilerin 116 milyon 520 bini bulundukları eyalet veya kentlerde 174 milyon 250 bini ise diğer eyalet ve kentlerde çalışıyor. Göçmen işçilerin, 80 milyonu imalat, 50 milyonu inşaat, 30 milyonu toptan ve perakende satış sektörlerinde, kalanı ise hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor.

İhracat odaklı firmalar, küçük ve orta ölçekli şirketlerin temel işçi kaynağını oluşturan göçmen işçiler, ihracat ve hizmet sektörünün yeniden faaliyete başlamasının gecikmesinden dolayı salgından en fazla etkilenen kesim oldu.

Salgın döneminde birçok kent ve eyaletin giriş çıkışlara kapatılmasının ardından yeniden iş aramaya başlayan göçmen işçilere ek olarak üniversite ve dengi okullardan yeni mezun 9 milyona yakın genç de iş aramaya koyulacak.

Salgının belirli bir ölçüde dizginlenmesinin ardından fabrikalar, okullar, restoranlar Kovid-19 önlemleri altında “yeni normal” hayata dönmeye başlarken, 
Kovid-19 önlemleriyle işe başlayan fabrikalar yüzde 80’in üzerinde bir kapasiteyle çalışmaya başladı.

Halen Çin’in, kuzeyindeki bazı bölgelerde ve salgının ilk ortaya çıktığı Vuhan’da zaman zaman Kovid-19 vakaları artıyor ve ülkede ikinci bir salgın dalgası ihtimalini beraberinde getiriyor. Salgın önlemleriyle çalışan fabrikaların “yeni normal” düzende işsizliği ne oranda azaltacağı bilinmiyor.

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ