Çavuş: Güney Kıbrıs’a ilk etapta 10 bin doz aşı gönderilecek
Larnaka bölgesinde 11 çiftlikte görülen şap hastalığı nedeniyle başlatılan mücadele kapsamında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden yardım talebinde bulunduğu öğrenildi.
Güney Kıbrıs’ın toplam 20 bin doz şap aşısı talep ettiği belirtilirken, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, BRT’de yayımlanan “Gündem 12” programında yaptığı açıklamada, talep doğrultusunda ilk etapta 10 bin doz aşının bugün gönderileceğini, ardından ilave 10 bin dozun daha ulaştırılacağını söyledi.
Çavuş, 13 Aralık 2025’ten itibaren Güney Kıbrıs makamlarını defalarca uyardıklarını ancak uzun süre “ülkelerinde vaka bulunmadığı” yönünde yanıt aldıklarını kaydetti. Aralık ayında dokuz buzağının Mağusa birinci bölgeden ülkeye yasa dışı geçirilmeye çalışılırken yakalandığını ve bu hayvanlarda şap tespit edildiğini anımsatan Çavuş, o dönemde Güney’de hastalığın yaygın olabileceğine ilişkin ciddi kaygılarını paylaştıklarını ifade etti.
Güney Kıbrıs makamlarının 20 Şubat itibarıyla vakaları resmen doğruladığını belirten Çavuş, Larnaka ve çevresinde yaklaşık 13 bin hayvanın etkilendiğinin açıklandığını söyledi. Özellikle küçükbaş hayvanların taşıyıcı olmasının salgın açısından büyük risk oluşturduğunu vurgulayan Çavuş, “Şap virüsü agresif bir virüstür. Sıkı önlemler alınmalı ve hızlı şekilde aşılamaya geçilmelidir” dedi.
Bakan Çavuş ayrıca, şap hastalığına karşı sınır kapılarında tedbirlerin artırılacağını ve uygulamaların bugünden itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. Çavuş, “Süreci yakından takip ediyoruz ve gerekli tüm önlemleri alıyoruz” ifadelerini kullandı.
