Büyük Önder Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında törenle anıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 85 yıl önce ebediyete intikal ettiği Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında törenle anıldı.
Sarayın Harem bölümündeki 71 numaralı odada düzenlenen anma töreni, Cumhurbaşkanlığı çelenginin sunulmasının ardından, İstanbul Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu yatağın üzerine çiçek buketlerinin bırakılmasıyla başladı.
Büyük Önder Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de yaşamını yitirdiği Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.
Vatandaşlardan yoğun ilgi
Sabah 07.00 itibarıyla açılan Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, Beşiktaş’tan Dolmabahçe’ye yürüdü.
Atatürk’ün odasını ziyaret etmek isteyen 7’den 70’e her yaştan vatandaş, sarayın önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Sabah saatlerinden itibaren ziyaret edilen Büyük Önder Atatürk’ün odası, hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te düzenlenen törenin sona ermesiyle yeniden ziyaret edilmeye başlandı.
Odayı ziyaret eden vatandaşlar, Atatürk’ün Türk bayrağı serili yatağı ile çevresine kırmızı ve beyaz karanfiller bıraktı.
Kimi vatandaşlar da Atatürk’ün yatağının önünde dua okurken kimileri de fotoğraf ve video çekti. Ziyaret sırasında bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamazken, çocuklar şiirler okudu.
Odadaki tören, dışarıya kurulan ekranlardan da yansıtıldı.
“Ata’ya saygımızı, minnetimizi sunmak çok güzel”
Tarifsiz bir duygu içinde olduğunu söyleyen Nermin Çamsarılıoğlu, “Burada olmak çok güzel. Ata’ya saygımızı, minnetimizi sunmak çok güzel. Gurur verici. İyi ki buradayım. Çok kalabalık. Herkes gelmeli. Allah rahmet eylesin. Sevgi dolu dileklerimizi sunmak için geldik.” dedi.
Kızı Duygu Çamsarılıoğlu da burada bulunmanın kendisi için onur verici olduğunu ifade etti.
Ahmet Akman, “Sabahın erken saatlerinde Ata’mızı yine yalnız bırakmadık. Bütün dünya liderleri bile Ata’mızın büyüklüğünü biliyorlar. Ne kadar kasım geçse dahi o hala burada. Ne mutlu Türk’üm diyene.” şeklinde konuştu.
“Bütün gençler ağladı”
Çok duygulu olduğunu dile getiren Hamide Turan, “Her sene 10 Kasım’da gelirim mutlaka. Adana’dan 29 Ekim ve 10 Kasım için geldim. Cumhuriyet’in de 100. yıl dönümü kutlamalarıydı. O yüzden çok sevindik, burada da çok üzüldük. Çok yaslıyız. Aşırı kalabalık ve aşırı duygulu insanlar. Bütün gençler ağladı. Herkes, hepimiz ağladık. Mekanı cennet olsun, ruhu şad olsun.” ifadelerini kullandı.
Gülten Kurtöz de ziyarette gözlerinin dolduğunu belirterek, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadınların yolunun açıldığını, Türkiye’deki kadınların bunun değerini bilmesi gerektiğini söyledi.
Almanya’da doğduğunu dile getiren Kurtöz, Avrupa’da kadınların seçim hakkını almak için mücadele verdiğini, kendilerine ise bu hakkın hediye edildiğini belirterek Atatürk’e teşekkür etti.
Aysel Kalmaz da Konya’dan geldiklerini belirterek, “Ata’mızı anmak, onu daima yad etmek, hiç unutmamak için geldik. İnanılmaz duygulandım yani utanmasam ağlayacaktım aslında. Utanacak da bir şey yok, dökeyim gözyaşlarımı. İyi ki buradayım. İyi ki Ata’mın yanına geldim.” diye konuştu.