Atun: “Kur korumalı mevduat uygulamasının KKTC’de de uygulanabilmesi için çalışmalar başladı”

Atun: “Kur korumalı mevduat uygulamasının KKTC’de de uygulanabilmesi için çalışmalar başladı”
  • Manşet
  • 16 Haziran 2022 – 14:43 14:43

Maliye Bakanı Sunat Atun, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ve Türkiye Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Maliye Bakanı Sunat Atun, “Türkiye’nin göndereceği iki adet 25 megavat gücündeki jeneratörün Cumartesi günü Ambarlı limanından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hareket edeceğini ve muhtemelen Temmuz ayı başlarında devreye gireceğini” açıkladı. Atun, “böylece KKTC’nin artan elektrik ihtiyacının karşılanır noktaya geleceğini” vurguladı.

“KUR KORUMALI MEVDUAT UYGULAMASININ KKTC’DE DE UYGULANABİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI”

Sunat Atun, “Kur korumalı mevduat uygulamasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de uygulanabilmesi için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üst düzey bürokratlarından oluşan bir komite oluşarak çalışmalara başladığını” söyledi.

Atun, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Türkiye Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile dün Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Sunat Atun açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’le dün ülkemiz için çok olumlu, yararlı bir görüşme yaptık. Öncelikle Sayın Bakan’a ülkemize ve bizlere gösterdiği ilgi ve destek için bir kez daha teşekkür ederim.

Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın talimatları ile ülkemiz sorunlarının aşılması için tüm imkânlarıyla bize yardımcı olmaya devam ediyor.

Sayın Dönmez’le yaptığımız görüşmede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin elektrik sorunun kalıcı olarak giderilmesi için yapılması gereken çakışmalar üzerinde durduk. Buna bağlı olarak bir vizyon belirledik.

Sıkıntılarımızı aşmamız içim gerekli yatırımları yapmamız, bakım onarım işlerini kesintisiz sürdürmemiz, elektrik enerjisi üretim kapasitemizi ihtiyacımızı giderecek şekilde artırmamız, üretim için gerekli akaryakıtın ithalatının sürekliliğini sağlamamız lazım.

TEMMUZ AYI BAŞLARINDA KURULUM TAMAMLANACAK

Bilindiği üzere, Aralık ayında Türkiye Enerji Bakanlığı ile Kıb-Tek’e iki jeneratör tahsis edilmesi için bir anlaşma imzalamıştık. Toplam 50 megavat gücündeki bu iki jeneratörün yükleme operasyonu başladı. 2 jeneratör 18 Haziran Cumartesi günü Ambarlı limanından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hareket edecek ve tahminen 24-25 Haziran’da ülkemizde olacak. Hedef, jeneratörlerin kurulumunu mümkün olan en kısa sürede tamamlamak ve Temmuz ayı başlarında iki jeneratörü de devreye koymaktır.

Bu adımla ülkemizin enerji güvenliği artırılmış olacaktır. Baz yükü daha etkin olarak kontrol etmek için de Teknecik şalt sahasının kapasitesi büyütülüp güçlendirilmesi gereklidir.

AKSA’ya olan borçların yapılandırılması ve sorunun ortadan kalkmış olması nedeniyle bu iki jeneratörün de devreye girmesiyle birlikte ihtiyacımızı karşılar noktaya geleceğiz.

Diğer taraftan en temel elektrik üretim unsuru olan fuel oil teminini de güvenceye almamız şarttır. Devlet olarak KIBTEK’in ihtiyaç duyduğu yakıtın bulunup bulunamadığı veya geminin gelip gelmediği gibi sorunların getirdiği piyasa odaklı risk ve tehlikelerden uzaklaşmamız gerekiyor.

Yaptığımız mevzuat değişikliği sonucu artık Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı devlet kuruluşu olan TPIC’ den devletten devlete yöntemiyle fuel oil alınacak.

Bu şekilde hem arz güvenliğimiz sağlanacak hem de elektrik fiyatında istikrar imkânı oluşacaktır.

Üretim arz güvenliğimiz için 20 yıllık bir projeksiyon ve planlama dahilinde hareket edeceğiz ve elektrik sorunu bir süre sonra tarihe karışacaktır.

KUR KORUMALI MEVDUAT İÇİN ÇALIŞILIYOR

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Sayın Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz görüşme de gayet verimli geçmiştir.

Türkiye’de uygulamasa bulunan kur korumalı mevduat sisteminin KKTC’de de uygulanmaya geçmesi bizim için çok önemli.

Şu anda iki ülke üst düzey bürokratlarından oluşan bir teknik komite konuyu ele alıyor.

İki haftaya kadar bu konuyu somutlaştırma noktasına gelebileceğimize inanıyorum.

Görüşmemiz sırasında Sayın Başkan’dan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yürütmekte olduğu para politikası ve buna ilişkin önümüzdeki dönem vizyonları hakkında da bilgiler aldık, istişarelerde bulunduk.

Kendileri ile temaslarımızı sürdüreceğiz.

Her zaman ifade ettiğim üzere Devletimiz KKTC’nin çok çalıştığımız ve doğruları yaptığımız, Anavatan Türkiye ile yakın ve samimi işbirliğini sürdürdüğümüz müddetçe çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur.”

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ