AB temsilcisi atanması fikrine “kırmızı kart”

AB temsilcisi atanması fikrine “kırmızı kart”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, BM’nin Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma çabalarına eşlik etmek üzere AB tarafından bir temsilci atanması fikrinin çoğu AB üyesi ülkeyi konforlu hissettirmediği haber verildi

Haftalık Kathimerini haberi “AB’den Kıbrıs Temsilci Konusunda Kırmızı Kart… Almanya’nın Başını Çektiği Üye Devletler Lefkoşa’nın Yeni Talebine ‘Bu Aşamada Hayır’ Dedi” başlığıyla aktardı.

Gazete, Rum yönetiminin, AB’nin Kıbrıs temsilcisi ataması talebini Avrupa Konseyi toplantısı (zirve) öncesinde ve sırasında perde gerisinde ortaya koyduğunu ancak AB düzeyinde ‘bu aşamada hayır’ tutumu sergilediğibi yazdı.

Rum yönetiminin talebine ana itirazın Almanya’dan geldiğini kaydeden gazete, Türkiye-AB ilişkilerinde Berlin’i adım adım takip eden İspanya ve diğer ülkelerin de itiraz ettiği belirtildi.

Habere göre, diplomatik bir kaynak, çoğu AB üyesi ülkenin Hristodulidis’in talebini bu aşamada yerine getirmede zorlanma sebebinin, yanlış mesaj vermek istememeleri olduğunu söyledi.

Rum yönetiminin AB temsilcisi ısrarının, Larnaka’dan deniz yoluyla Gazze’ye insani yardım konusunda anlaşmaya varılmasından dolayı yeniden gündem olduğunu yazan gazete, uluslararası toplumun ilgi odağı olup, tebrik alan Hristodulidis’in “bu momentumu AB temsilcisi konusunda ciro etmeye” çalıştığını ancak Almanya’nın başını çektiği devletlerin tutumu nedeniyle “bu aşamada” başaramadığını söyledi.

Rum yönetiminin AB temsilcisi ısrarıyla, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in ziyaretlerinde iyice şekillenen Türkiye ve KKTC’nin “egemen eşitlik” ısrarıyla, “doğrudan ticaret” ve “KKTC’nin Tayvanlaştırılması” talebinden kaynaklanan “olumsuzlukları” dağıtmaya çalıştığı belirtildi.

Hristodulidis’in, ortaklarını ikna etmek için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1974’te durmasaydık Kıbrıs’ın tamamı bizim olurdu söylemini bile kullandığını ancak ne Amalthea ile yükselen konumunun, ne de ortaya koyduğu argümanların AB temsilcisi atanması konusunda Berlin’i ikna etmeye yetmediğini kaydedildi.

Fileleftheros “Holguin’den Beyaz Duman (olumlu işaret) Bekliyorlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde, diplomatik satranç oyununda, AB’yi temsil eden Almanya ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hamlelerini yapmak için Holguin’in hareketini beklediğini yazdı.

Guterres’in bir sonraki hamlesinin süreci ileri itmek için Kıbrıs sorununa şahsen müdahale olacağını iddia eden gazete, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ise Kıbrıs sorunu ve Türkiye-AB ilişkileriyle oynayarak, Ankara ile Rum yönetimi arasında hareket ettiğini kaydetti.

Gazete “baş oyuncuların müdahaleleri ve bundan sonraki adımları Holguin’in temaslarının sonuçlarına ve Türkiye’nin tavır ve davranışına bağlı olacak” görüşünü ortaya koydu.

Holguin’in, “müzakerelerin yeniden başlamasını isteyen Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafını masaya getirmek için ‘vermesi’ gerektiği” mantığında hareket ettiği yorumunu yapan gazete, Holguin’in, bu mantığı kabul etmeyen Rum tarafının tutumunun nasıl değerlendireceğinin adaya önümüzdeki ay yapacağı ziyaretinde ortaya çıkacağını ekledi.

Sürekli fikirler yürütmekte olan İngiliz unsurunu “eskiden beri devam eden kötü diken” olarak niteleyen gazete, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın egemenlik konusuna, zorlukları aşacak bir ifade katmaya odaklandığını yazdı.

Son dönemde iki devleti dillendirmemesi sebebiyle Türk tarafının tavır değiştirdiği görüşünde ısrar eden İngilizlerin “egemen eşitliğin KKTC’nin tanınması ve iki devletin eşit ortaklar olarak iş birliği yapacağı bir konfederasyon modeline atıf yaptığı belirtildi.

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ