Gözler Hürmüz Boğazı’nda. ABD abluka için saat verdi
Pakistan’da yapılan ABD-İran müzakerelerinde uzlaşı çıkmazken, karşılıklı açıklamaların ardından gözler Hürmüz Boğazı’na çevrildi. ABD’nin Hürmüz Boğazı ablukasının saat 17.00’de başlayacağı açıklandı.
İran ile yürütülen müzakerelerin savaşı sona erdirecek bir anlaşmayla sonuçlanmamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü yaptığı açıklamada, ABD Donanması’nın Hürmüz Boğazı’nı ablukaya almaya başlayacağını söyledi.
Ayrıca CENTCOM, 13 Nisan saat 17.00’de (TSİ) İran limanlarına giren veya bu limanlardan çıkan tüm gemilere yönelik deniz ablukası başlatacağını duyurdu. CENTCOM’un X platformundaki hesabından yapılan açıklamada şu satırlara yer verildi:
“CENTCOM güçleri, Başkan’ın (Donald Trump) talimatına uygun olarak, 13 Nisan saat 10.00’da (ABD Doğu Saati) İran limanlarına giren ve çıkan tüm deniz trafiğine yönelik abluka uygulamaya başlayacaktır”
Söz konusu açıklamada, deniz ablukasının, Basra Körfezi ve Umman Körfezi’ndekiler dahil tüm İran limanlarına ve kıyı bölgelerine giren veya buradan ayrılan bütün ülkelerin gemilerine karşı “tarafsız şekilde” uygulanacağı vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, CENTCOM güçlerinin, Hürmüz Boğazı’ndan geçerek İran dışındaki limanlara giden veya bu limanlardan gelen gemilerin seferlerinin ise engellenmeyeceği kaydedildi.
Bu gelişme, iki haftalık kırılgan ateşkesi riske atarak gerilimi tırmandırdı.
Trump ayrıca Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, İran’a geçiş ücreti ödeyen tüm gemilere uluslararası sularda müdahale edileceğini ve İranlıların boğaza döşediğini söylediği mayınların imha edilmeye başlanacağını belirtti. Hürmüz Boğazı, küresel enerji arzının yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği kritik bir boğaz konumunda ve İran tarafından kapatılmış durumda.
Trump paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Derhal yürürlüğe girmek üzere, dünyanın en iyisi olan ABD Donanması, Hürmüz Boğazı’na girmeye ya da boğazdan çıkmaya çalışan tüm gemileri ablukaya alma sürecini başlatacaktır. Donanmamıza ayrıca uluslararası sularda İran’a geçiş ücreti ödemiş her gemiyi tespit edip durdurma talimatı verdim. Yasa dışı bir geçiş ücreti ödeyen hiç kimse açık denizlerde güvenli geçişe sahip olmayacaktır. Bize ya da barışçıl gemilere ateş açan herhangi bir İranlı cehenneme gönderilecektir!”
