Arıklı, “Hem zehirlenip hem de pahalı elektrik üretmek aptallıktır”

Arıklı, “Hem zehirlenip hem de pahalı elektrik üretmek aptallıktır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs Postası TV’de katıldığı programda elektrik üretimi ve enerji politikalarına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Elektrik alanında uzun vadeli ve bütünlüklü bir proje geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Arıklı, hükümet döneminde bu konuda zamanın oldukça sınırlı olduğunu ifade etti.

 

Dünyanın en avantajlı coğrafyalarından birinde yaşandığını belirten Arıklı, Kıbrıs’ın yılda yaklaşık 2 bin 400 saat güneşlenme süresiyle dünya rekoruna sahip olduğunu söyledi. Bu alanda Kıbrıs’ı 2 bin 200 saatle İspanya’nın, 1.700 saatle Türkiye’nin takip ettiğini kaydeden Arıklı, bu denli yüksek bir potansiyel varken fosil yakıtla çalışan ve fuel-oil yakan santrallere yatırım yapılmasının hem çevreye hem de ekonomiye zarar verdiğini savundu. Arıklı, “Hem zehirlenip hem de pahalı elektrik üretmek aptallıktır” ifadelerini kullandı.

 

Mevcut koşullarda atılması gereken adımların belli olduğunu dile getiren Arıklı, öncelikli hedefin arz güvenliğini sağlamak olduğunu belirterek, Türkiye’den elektrik temin edilmesi seçeneğine işaret etti. Bunun aşamalı bir süreç olduğunu vurgulayan Arıklı, gerekmesi halinde Türkiye’de bağımsız bir santral kurulup buraya kablo ile elektrik getirilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

 

Bu sürecin üç aşamadan oluştuğunu ifade eden Arıklı, ilk aşamanın Türkiye’den elektrik kablosu ile enerji temini olduğunu, ikinci aşamanın iletim hatlarının yenilenmesi, üçüncü aşamanın ise her evin çatısına güneş enerjisi panellerinin yerleştirilmesi olduğunu dile getirdi. Arıklı, müstakil evlerde yaşayan vatandaşların kendi ihtiyaçlarının üzerinde enerji üretmesi halinde fazla elektriğin Türkiye’ye satılabileceğini, böylece vatandaşların elektrik faturası ödemek yerine elektrikten gelir elde edebileceğini söyledi. Bu sistemin Çin’de başarıyla uygulandığını da sözlerine ekledi.

 

Bu modeli uzun süredir anlatmaya çalıştığını ancak yeterince karşılık bulamadığını belirten Arıklı, yaklaşık 40–50 milyon dolarlık bir yatırımla iletim hatlarının yenilenebileceğini ifade etti. Aksa’nın yaşadığı sorunların aşılamaması durumunda Anamur yakınlarında bir santral kurulabileceğini belirten Arıklı, doğal gaz ya da kömürle çalışan bir santralden deniz altı kablosuyla elektrik getirilip çift yönlü sistemle enerji ticareti yapılabileceğini dile getirdi.

 

Bu adımların atılamaması halinde ise Teknecik Santrali’nde çevresel önlemlerin artırılması gerektiğini vurgulayan Arıklı, bacalara filtre takılması ve düşük kükürt oranına sahip fuel-oil kullanılmasıyla çevreye yayılan zararlı gazların engellenebileceğini ifade etti. Arıklı, bu önlemlerin teknik olarak mümkün olduğunu söyledi.

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ