AB, İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan etti

AB, İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan etti
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

ABD’nin İran’a saldırı tehditleri artarken Avrupa Birliği bugün kritik bir karar aldı.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, İran İslam Devrim Muhafızları Birliği’ni (İDGK) birliğin terör örgütleri listesine ekleme konusunda anlaştılar.

 

REKLAM ALANI

AB Dış Politika Temsilcisi, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “AB Dışişleri Bakanları, İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü olarak ilan etme konusunda kararlı bir adım attılar. Kendi halkından binlerce insanı öldüren herhangi bir rejim, kendi sonuna doğru ilerliyor demektir” dedi.

ABD KOMİSYONU BAŞKANI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Katliamcı İran rejimine yönelik yeni yaptırımlar konusunda varılan siyasi mutabakatı memnuniyetle karşılıyorum.” açıklamasında bulundu. Von der Leyen, Avrupa’nın özgürlük için verdikleri cesur mücadelede İran halkının yanında olduğunu kaydetti.

 

İRAN: AVRUPA BÜYÜK BİR HATA YAPIYOR

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Avrupa’nın büyük bir stratejik hata yaptığını söyledi.

 

İSRAİL: ÖNEMLİ VE TARİHİ BİR KARAR

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Avrupa Birliği’nin (AB) İran Devrim Muhafızları Ordusunu (DMO) terör listesine almasını “önemli ve tarihi bir karar” şeklinde niteleyerek memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

 

Saar, DMO’nun terör örgütü olarak tanınmasının Avrupa’daki faaliyetlerini engelleyeceğine ve bunları suç kapsamına alacağına işaret etti. Bu kararın DMO’ya ve Tahran yönetimine büyük darbe indireceğini ve rejim muhaliflerine bir mesaj olacağını savunan Saar, Tahran yönetiminin meşruiyetinin de güçlü bir darbe aldığını ileri sürdü.

İRAN’DAKİ GÖSTERİLER
İran’da, 28 Aralık 2025’te yerel para biriminin döviz karşısında hızla değer kaybetmesi ve ekonomik sıkıntıların derinleşmesi nedeniyle Tahran Büyük Çarşı’da esnafın öncülüğünde başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

 

Başkent Tahran’da 8 Ocak’ta şiddetlenen protestolar sırasında çıkan olaylar sonrasında ülke yönetimi internet erişimini engellemişti. Gösterilerin sona ermesinin ardından son günlerde internet erişimi kısmen ve sınırlı şekilde yeniden sağlanmıştı.

 

İran Şehit ve Gaziler Vakfının Adli Tıp Kurumuna dayandırdığı 21 Ocak’taki açıklamasında gösteriler sırasında çıkan olaylarda güvenlik güçleri ve siviller dahil 3 bin 117 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

 

ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) ise gösterilerde çıkan olaylarda 5 bin 848 kişinin hayatını kaybettiğini, 41 bin 283 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ