“Mart 2023’te Karadeniz gazını karada yakmış olacağız”

“Mart 2023’te Karadeniz gazını karada yakmış olacağız”

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “2023’ün Mart ayı içinde inşallah Karadeniz gazını karada yakmış olacağız.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Dönmez, “Akdeniz’de 45-60 günlük süremiz var. Bu sürede sondajımızı tamamlayacağız. Keşif bulursak milletimizle müjdeyi paylaşacağız.” dedi.

Bakan Dönmez, “(Akkuyu NGS) Proje takviminde bir aksamaya müsaade edemeyiz.” ifadesinde bulundu.

Bakan Dönmez, “Karadeniz’in 2200 metre altında bir enerji üssü kuruyoruz. 120 kilometrelik derin deniz boru döşeme işlemi tamamladı. 50 kilometrelik kısım kaldı.” diye konuştu.

Bakan Dönmez, “Tedarikçiler sevkiyat planına uyduğunda doğal gazda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.” açıklamasında bulundu.

Bakan Dönmez, “(Doğal gaz ödemelerinde ruble ile ticaret) Bu konu liderler arasında da teyit edildi. Transferlerde Türk lirasını da konuşuyoruz.” dedi.

Bakan Dönmez, “Bugün itibarıyla Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nde doluluk oranımız yüzde 87. Hedefimiz eylülde tamamını doldurmak. Tuz gölü depolama tesisimiz tamamen dolu.” diye konuştu.

Bakan Dönmez, “Elektrik ve doğal gazda sübvansiyon devam ediyor. Destek miktarı bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın 2 katından daha fazla seyrediyor.” ifadesinde bulundu.

Bakan Dönmez, “Elektrikte kurulu gücümüz 101 bin megavata ulaştı. Bunun yüzde 54’ü yenilenebilir kaynaklardan geliyor.” açıklamasında bulundu.

Bakan Dönmez, “1-2 ay içinde YEKA GES 5 düzenlenecek. 1200 megavatlık bir kapasiteyi yarışmaya sunmuş olacağız.” dedi.

Bakan Dönmez, “Enerji ithalat tutarı 100 milyar dolara gidiyor. Kontrollü ve basit tedbirlerle yüzde 10 tasarruf sağlayabiliriz. Bu da 10 milyar dolar cebimizde kalacak demektir.” ifadesinde bulundu.

Bakan Dönmez, “Vatandaşlarımıza destek olarak ısı yalıtımı kredisi 50 bin liraya kadar, 60 ay vade ve 0,99 faiz oranıyla sunuluyor.” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ