‘Para karşılığı vatandaşlık’ Güney Kıbrıs’ta gündemden düşmüyor

‘Para karşılığı vatandaşlık’ Güney Kıbrıs’ta gündemden düşmüyor

Güney Kıbrıs’ta, El Cezire televizyonunun, yatırım karşılığı vatandaşlık programına ilişkin Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris, AKEL Milletvekili Hristakis Ciovanis ve avukat Andreas Pittacis’in konuşmalarının yer aldığı gizli kamera görüntülerini yayınlamasıyla patlak veren skandal gerek kamuoyunun, gerekse siyasilerin ve basının gündeminde.
Şilluris’in istifası bugün açıklanırken, dün hazırlanıp bugün yayımlanan Rum gazeteleri bugünkü yayınlarında biraz geriden geldi ve Rum Meclis Başkanı’nın, istifa etmesi yönündeki baskıların giderek arttığını yazdı. Şilluris’in dün itibarıyla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e vekalet ettiğini, istifa etmeyi reddettiğini, pazartesi gününden itibaren görevinden uzak durma görüşünde ısrarlı olduğunu yazdı.
Rum basını ayrıca Şilluris’in dün Başsavcılığa bir mektup göndererek, milletvekilliği dokunulmazlığının başvurusuna itiraz etmeyeceğini belirtti.
Alithia gazetesi “Gitmiyor-Onu Kovuşturuyorlar” başlıklı haberinde bu konuda yaşanan gelişmelere geniş bir şekilde yer verdi.
Güney Kıbrıs’ın son iki gündür benzeri görülmemiş gelişmeler yaşadığına dikkati çeken gazete tüm siyasi partilerin, ortaya çıkan skandalın ardından Şilluris’in istifasını istediğini ancak Şilluris’in topu Başsavcılığa attığını yazdı.
Gazete El Cezire’nin dün Güney Kıbrıs’ta yaptığı araştırmadan seçilmiş kesitleri Yunanca alt yazıyla anlatan videoya yer verdiğini de belirtti.
Gazete haberinde ayrıca Rum Meclisi Değerler ve Kurumlar Komitesi’nin, El Cezire’nin ifşaalarının ardından bir protesto göstergesi olarak dünkü toplantısını ertelediğini belirtti.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından DİKO’dan ayrılan milletvekillerin oluşturduğu “Demokratik Güçler” ve ELAM Milletvekillerinin, Şilluris başkanlığında yapılacak olan toplantılara katılmayacaklarını açıkladıklarını belirten gazete, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Şilluris’e bir mektup göndererek derhal istifa etmesi gerektiği telkininde bulunduğunu yazdı.
Habere göre Kiprianu, Rum İçişleri Bakanı Nikos Nuris’e ise gönderdiği mektupta, başka itirazlar ve karşı çıkmalar olmaksızın, Sayıştaylığın, vatandaşlıklarla ilgili verilere erişmesinin sağlanmasını talep etti.
Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Perdikis, Rum Meclisi’ne yönelik mektup göndererek yeni bir meclis başkanının seçilmesi için, Şilluris’in Meclis Başkanlığı görevinin sona erdirilmesini istedi.
Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Milletvekili Yorgos Perdikis, vatandaşlıklarla ilgili programın derhal dondurulması için meclise öneri sunma niyetinden söz etti.

POLİSİN ARAŞTIRMASI BAŞLADI
Gazete aynı haberinin içerisinde, polisin, Başsavcılığın talimatının ardından olayla ilgili araştırmalarına başladığını yazdı.
Habere göre Polis Basın Sözcüsü Hristos Andreu, Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Polis Genel Müdürlüğü’ndeki özel bir sorgu grubu tarafından incelemelerin başlatıldığını belirtti.
Andreu, Şilluris’in dokunulmazlığının kaldırılması konusunun gündeme gelip gelmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine, herhangi bir sorunun ortaya çıkması durumunda Hukuk Dairesi ile istişare edileceğini söyledi.
Sorgu çalışması çok olan zorlu bir araştırmanın söz konusu olduğunu belirten Andreu, gerekmesi durumunda Güney Kıbrıs dışından da ifade alınmasını ihtimal dışı bırakmadı.
Öte yandan Fileleftheros gazetesi polisin araştırmasını, El Cezire’nin videosuna ilişkin 10-12 kişi üzerinde yoğunlaştırdığını yazdı.

VATANDAŞLAR ÖFKELİ
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, yüzlerce vatandaşın dün akşam, pandemi sonrasında geçici olarak Rum Meclisi olarak kullanılan Güney Lefkoşa’daki “Konferans Merkezi” önünde toplanarak, cezai araştırmanın yapılması, Kıbrıs pasaportlarını satarak haksız kazanç elde edenlerin paraları geri vermesi çağrısında bulunduklarını belirtti.
Gazete dün akşam yapılan protesto gösterisinin birgün önce yapılan gösteriye oranla daha kalabalık olduğunu, gösteriye her yaş grubundan insanların katıldığını yazdı.

“ANGIE” LAKAPLI GAZETECİ
Alithia gazetesi “Angie’nin İfşaaları” başlıklı haberinde, El Cezire’nin, gizli kamerayla çekim yaptığı görüntülerinin, kendisini “Angie” olarak ayrıca “iş insanı, kişisel asistan, milyoner” şeklinde tanıtan gazetecinin yaptığı görüşmeler çerçevesinde kaydedildiğini yazdı.
Gazete Angie isimli gazetecinin yanında, “Toni” isimli yakın çalışma arkadaşının da bulunduğunu, ilk görüşmelerini avukat Andreas Pittacis, daha sonra AKEL Milletvekili Hristakis Ciovannis, en son ise Meclis Başkanı Dimitris Şilluris ile temasa geçtiğini belirtti.
Gazete bu temaslar çerçevesinde yapılan diyaloglara da geniş bir şekilde yer verdi.

ANASTASİADİS’İN ANLAŞILMAYAN ŞAKASI…
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gazetecilere, “bana El Cezire’den söz etmeyin yoksa başınız derde girer” anlamını taşıyan “şeytan alıp sizi götürmesin diye bana El Cezire’den söz etmeyin” şeklinde cümle sarf ettiği videonun, tepkilere yol açtığını yazdılar.
Habere göre Rum Başkanlığı Basın Bürosu Müdürü Viktoras Papadopulos ise bahse konu videonun, Anastasiadis’in gazetecilere ve medyaya beslediği saygıyla alakalı olarak “maalesef yanlış izlenimlere neden olduğunu” belirtti.
Rum Başkanlığı yaptığı açıklamada Anastasiadis’in, bir etkinliğe geldiği sırada, televizyon kanalları yanına yaklaştığı zaman, kendisinin o saate kadar videoyu izleme imkanına sahip olmaması nedeniyle, “off the record” olarak El Cezire’nin videosu hakkında soru sorulmamasını istediğini belirtti.
Yapılan açıklamada, sorular başlamadan önce Anastasiadis’in bu konu hakkındaki soruları yanıtlamayacağını sorulması halinde de, tepkiye neden olan o cümleyi şaka olarak söyleyerek, video hakkında görüşe sahip olmadığını dile getirmek istediği belirtildi.
Gazete buna karşın, Anastasiadis’in bu “şakasının” birçok gazeteciyi rahatsız ettiğini buna bağlı olarak Rum Gazeteciler Birliği’nin açıklama yaptığını yazdı.
Habere göre Rum siyasi partiler de bu ifadeyi kınadı.
Rum Gazeteciler Birliği Başkanı Yorgos Frangu, bu cümlenin şaka olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Sosyal Medyada Paylaş
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ